top of page

Introducció a roques i minerals

1

Roques magmàtiques 

 

Definició:

 

Les roques magmàtiques es formen quan un magma es refreda i solidifica. També s’anomenen roques ígnies (del llatí ’ignis’, foc).

  • El magma és roca fosa

  • El magma es forma a l’escorça i el mantell superior quan hi ha prou calor (o bé baixa la pressió, per una fractura, per exemple) per a fondre les roques total o parcialment.

  • Un cop format, el magma tendeix a ascendir. Si arriba a sortir a la superfície terrestre, llavors s’anomena lava.

  • Quan el magma es va refredant comencen a créixer cristalls de diferents minerals (especialment de silicats).

  • En la majoria dels casos creixen diferents cristalls que s’encaixen els uns amb els altres; tenim llavors una roca cristal·lina, dura. Però si el magma és expulsat a l’exterior en forma de petites gotes, es refreda molt ràpidament i no hi ha temps per què es formin els cristalls.

 

 

Tipus principals i exemples:

 

N'hi ha dues classes principals:

  • Plutòniques: es formen per refredament lent d'un magma mentre va ascendint dins la litosfera. El granit és la roca plutònica més abundant i forma gran part de l'escorça continental. És força abundant a Catalunya, principalment al nucli de les serralades (Collserola, Montseny, Montnegre, Pirineus). Altres exemples de roques plutòniques són el gabre o la sienita.

  • Volcàniques: es formen quan el magma passa a estat sòlid per un refredament ràpid en sortir a l'exterior de la litosfera. La més abundant és el basalt, que forma l'escorça oceànica. A Catalunya en podem trobar a la zona volcànica de la Garrotxa (Olot, Castellfollit de la Roca). Altres exemples són la riolita i la pumita, el lapil·li i les cendres volcàniques i l'obsidiana.

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
Roques sedimentàries
 

Definició:

 

Les roques sedimentàries es formen a partir de dipòsits de materials que originàriament provenen d’altres roques anteriors, encara que també poden provenir d’organismes vius. El nom ve de la paraula llatina ’sedo’, que significa seure o instal·lar-se. Són les roques més abundants a la superfície de l'escorça terrestre.

  • Totes les roques exposades a la superfície terrestre pateixen fenòmens de denudació (“despullar” les roques) per meteorització (descomposició de les roques) i erosió (produïda pels agents que transporten els fragments de roca resultat de la meteorització).

  • El material arrencat d’aquestes roques és transportat per la gravetat, el vent, el gel, el mar o els rius.

  • Els materials transportats poden ser fragments sòlids de roques o minerals (com els còdols o els grans de sorra) o bé poden estar dissolts en l’aigua.

  • Els materials poden ser dipositats com una capa de sediments (per exemple en un desert o al fons d’un oceà).

  • La deposició pot implicar precipitació del material dissolt (per exemple, clorur sòdic per evaporació d’aigua salada).

  • Algunes capes de sediments es veuen compactades lentament per l’increment de la pressió degut a l’acumulació de nous materials per sobre. Amb el temps, els fragments, que s’havien dipositat com a peces separades, es poden litificar, és a dir, unir en una roca sedimentària sòlida (litificat significa ’convertit en pedra’).

 

 

Tipus principals i exemples

 

Es poden classificar en:

  • Roques detrítiques: s'originen a partir del material transportant en forma de partícules sòlides (sediments). Són exemples les argiles, els gresos i els conglomerats, com els de la muntanya de Montserrat.

  • Roques no detrítiques: s'originen per precipitació química o bioquímica dels materials transportats. Són les roques carbonatades (calcàries i dolomies) i les evaporites (halita, guix).

  • Roques organògenes: es formen per transformació de matèria orgànica. Són els carbons i el petroli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 
Roques metamòrfiques
 

Definició i explicació

 

Les roques metamòrfiques es formen quan la calor i/o la pressió provoquen canvis en roques que ja existien. El nom ve del grec ’meta’, que significa canvi i ’morphe’, que significa forma.

 

  • Quan les condicions en què es troben les roques canvien, les roques es veuen forçades a canviar.

  • La calor i la pressió poden causar reaccions entre els elements químics que formen la roca original, i aquestes reaccions poden originar nous minerals.

  • Els nous minerals estan sovint orientats seguint un patró paral·lel, ja que han estat formats sota pressió.

  • Durant el metamorfisme no se n’afegeixen ni se’n treuen nous elements; simplement, els elements de la roca original són recol·locats.

  • Encara que el metamorfisme pot estar associat a increments importants de temperatura, les roques no arriben a fondre; si ho fan, es forma un magma i les roques resultants serien magmàtiques, no metamòrfiques.

  • Les roques sedimentàries són les que sofreixen processos metamòrfics amb més facilitat, ja que originàriament es van formar en condicions de baixes pressió i temperatura. Com que les roques magmàtiques es van formar a elevades temperatures, no canvien gaire si s’escalfen.

 

Tipus principals i exemples

 

 

                          Roca original                             Roca metamòrfica resultant       

                               Calcària                                        Marbre

                               Quarsita                                        Gres                                      

                               Argila                                            Pissarra i Esquist

                               Granit                                            Gneis


 

2

3

Arenisca

 Carbó 

 Petroli 

Basalt

Lapilli

Gabre

Sientita

Argila

Conglomerat

Halita

Gneis

Marbre

Gres

Granit

Quarsita

Calcària

Esquist

Pissarra

Argila

  • w-facebook
  • Twitter Clean
  • w-googleplus

Tel: 935-789-836
E-mail: pedretes@gmail.com

Què hi trobem?

Quick Links​
 

© 2015 by Maristes Sants les Corts & Maristes Champagnat de Badalona

En aquesta ruta podem trobar diferents roques, minerals o fòssils com poden ser:

el jaspi, la calcita, la calcària, el gres, la calcedònia, la turritella, la pirita , la goethita, l'ostrea, la limonita i moltes altres. Endinseu-vos-hi!

 

¡Tus datos se enviaron con éxito!

bottom of page